Mysigt med andra advent

Idag är det redan andra advent, och det är mysigt tycker jag. Är ju lördagar och söndagar jag är ledig och har tid för att göra saker och ting. Idag har jag dock inga stora planer. Tänkte att jag ska baka lite, lussekatter och pepparkakor. Det är ju Lucia nästa vecka. Sedan så har jag hittat ett casino på SveaCasino som gav mig en casino bonus, så tänkte spela lite med. Har jag tur så kanske jag kan vinna lite extra pengar till jul. Sådant är ju aldrig fel. Nästa vecka ska jag även satsa på att köpa de sista julklapparna. Har dock nästan alla klara och det känns bra.

Ser fram emot julen

Julen är en av de högtider jag gillar allra mest. Det är en mysig högtid där man kan samlas alla i familjen och umgås, ha trevligt tillsammans, äta god mat och bara vara. Ska vara helt ledig med i jul.

Goda lussekatter

Såg på nyhetsmorgon igår att de bakade annorlunda lussekatter, som jag tänkte försöka mig på att baka jag med. Delar med mig av receptetet om även ni vill testa.

Saftiga lussekatter med vaniljkräm

Vetedeg
50 g jäst, rumsvarm
500 g mjölk, rumsvarm (5 dl)
1 g saffran, stött
1 msk kardemumma, malen
250 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker (2 dl)
1 ägg
1 dl russin
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
Till pensling
1 ägg
0,5 krm salt
100 g smör, smält (att pensla de färdiggräddade bullarna med)
1 dl strösocker
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor (från stora ägg)
0,75 dl majsstärkelse
50 g smör, mjukt

Gör så här
Vetedeg
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha i kardemumma, saffran, smör i bitar, strösocker, ägg, russin och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök.
Under tiden som bullarna jäser förbereder du vaniljkräm.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden med en liten kniv och skrapa ut fröna.
Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse. Häll sedan detta över vaniljmjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en bunke och låt svalna.
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt.
Grädda bullarna ca 15 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg. Pensla dina färdiggräddade bullar med smält smör och vänd i strösocker så att de blir helt täckta.

8 Dec 2019