Upptäck Falun

Det är inte fel att resa runt i Sverige, inte bara åka utomlands. En av mina favoritlandskap är Dalarna och jag trivs mycket bra i Falun. Denna stad klassas som världsarv och i närheten ligger även Sundborn, de by som Carl Larsson höll till i. I Falun finns det även gott om sevärdheter. Det finns många bra hotell att bo på om du åker hit. Bland annat har du First Hotel Grand, Scandic Lugnet, Clarion Collection Hotel Bergmästaren med flera. Det finns även flera bra vandrarhem samt ett par B&B så väl som campingar. Boka in dig för ett par nätter och upptäck Falun! På kvällarna kan du testa ett casino, läs en bra guide här. 

Se och göra i Falun

Falun har gott om sevärdheter och upplevelser. Sedan gör dess placering det så att du har nära till annat runt om i Dalarna att besöka med. 

Staden Falun är ett  världsarv och det gör att det finns mycket att se som påminner om den tid då det var rikets andra stad. Du kan gå på guidade visningar, se utställningar och se dramatiseringar om detta. 

I de gamla stadsdelarna i Falun finns det kvar vacker träbebyggelse. Där finns även vandringsleder, kyrkor och så klart då Falu Gruva. 

Falu gruva  är ett av Sveriges viktigaste industriminnen och man har brutit guld, silver, koppar och andra metaller. Det gjorde att gruvan kallades för Sveriges Skattkista. Falu Gruva är öppet året om och det går att få guidade visningar, så väl som att det finns flera aktiviteter både ovan och under jord. Intill gruvan ligger Världsarvshuset. Där finns det bildspel, filmer, spel, utställningar med mera.

Nära gruvan i Falun finner du Ernst Rolfgården. Denna ligger i den välbevarade trästadsdelen Elsborg. Det var här revykungen Ernst Rolf föddes 1891.

Dalarna musuem finns mitt i centrala Falun. De har flera fina utställningar. Där hittar du även världens största samling av dalahästar. 

En bit öster om Falun finns Stabergs bergsmansgård. Denna välbevarade bergmansgård är värd ett besök och det finns både café och restaurang där. Det finns en vacker trädgård med att vandra i. 

Sundborn är så klart även det ett måste om du ändå är i Falun. Byn ligger strax utanför och det var som sagt här som Carl Larsson bodde. Hans hem Carl Larssongården går att besöka, samt att i byn finns även bergsmansgården Stora Hyttnäs, Galleri Kvarnen och Sundborns kyrka.

Mitt emellan Sundborn och Falun har du bergsmansgården Sveden. Här ligger den bröllopsstuga som Carl von Linné och Sara Lisa Moraea gifte sig år 1739. Det finns även en tidstypisk trädgård med blommor, läkeväxter och mycket mer.

Sen som sagt, så har du hela Dalarna till ditt förfogande. Det är inte fel att åka och besöka andra ställen runt om i detta landskap. Jag åker gärna till Dalarna så ofta jag kan. Det är ett härligt landskap tycker jag. Så varför inte göra det du med? Särskilt om du aldrig varit där. Då är det ju faktiskt på tiden tycker jag!

 

18 Aug 2021